Header image  

vakantie 2008 Vietnam en Cambodja

Het land van de rijzende draak

 
  HOME :: Home pagina Vietnam en Cambodja
   
 

Vakantiebeschrijving:

Van 19 Oktober t/m 12 november reizen we, samen met een gids en chauffeur, door Vietnam en Cambodja. Gestart wordt er in het noorden in Hanoi, en langzaam zakken we dan af naar het zuiden van Vietnam. Aan het eind brengen we nog een bezoek aan Cambodja met name aan Siem Reap, waar het tempelcompex van Angkor Wat zich bevindt.

 

19 oktober 2008: Vertrek vanaf Schiphol met als bestemming Hanoi.

20 oktober 2008: Aankomst in Hanoi.

Hanoi, gelegen aan de oever van de Song Hong ook wel bekend als Rode rivier, heeft door de eeuwen heen zijn charme en provinciale karakter bewaard. Ondanks het feit dat de stad enorm aan het uitbreiden is, het aantal auto’s en brommers zijn verdubbeld, zijn er nog steeds vele sporen van het koloniale verleden te vinden. Deze stad is dan ook een stuk rustiger en schoner dan Ho Chi Minh Stad. Meren, parken en pagodes maken Hanoi tot een charmante stad. Bij dag en dauw zijn er veel Vietnamezen aan het badmintonnen of hun befaamde tai-chi oefeningen aan het beoefenen bij één van de vele meren in Hanoi.

21 oktober 2008: Reisdoel voor vandaag is Tam Coc.


tam-coc Een 70 kilometer lange tocht voert door het idyllische landelijke landschap van noordelijk Vietnam. Onderweg wordt gestopt bij Hoa Lu dat de eerste hoofdstad van Vietnam was in de tiende eeuw. Hier bezoeken we twee heiligdommen van de oude citadel. Daarna gaan we met een lokale boot (een sampan) naar de Tam Coc grotten.
Het eerste gedeelte gaat door diverse rijstvelden en daarna komen we in een gebied vanwaar enorme kalkstenen Karstgebergte, oprijzen vanuit de platte rijstvelden. In Tam Coc arriveren we in een schilderachtige waterwereld waar de rivier meandert door drie tunnelvormige grotten in de kalksteenheuvels. Het indrukwekkende gebied dat we vandaag passeren wordt ook wel "Halong Bay on Land" genoemd. Na de lunch in een lokaal restaurant gaan we terug naar Hanoi.

 

22 oktober 2008: Vandaag bezoeken we Hanoi  met zijn zandkleurige koloniale gebouwen, avenues en diverse meertjes. Een bezoek wordt gebracht aan de Literatuur tempel, waar je een goede indruk kunt krijgen van de cultuur en historie van Vietnam. Hierna volgt een bezoek aan het mausoleum van Ho Chi Minh en de een-pilaar pagode.’s Middags bezoeken we het etnologie museum, waar een goed beeld kan worden gekregen van de diversiteiten van culturen.
Hierna is een één uur durende cyclotocht (riksja) door de oude wijken van Hanoi. 's Avonds zullen we de Waterpoppenshow in het theater Kim Dong bij het Hoan Kiem Lake bijwonen.

23 oktober 2008: Na het ontbijt vertrekken we naar Halong Bay waar we inschepen voor een ‘cruise’.

Halong BayHet fabelachtige Halong Bay wordt gezien als het mooiste natuurspektakel van Vietnam en heeft zijn naam te danken aan een legende. Ha Long betekent baai van de neerdalende draak. Met deze legende heeft Vietnam zijn eigen versie van het monster van Loch Ness. Op een zekere dag wilde er een draak naar de kust. Daarom sprong hij vanuit zijn woonplaats in de bergen naar beneden, maar kwam zo hard neer dat er diepe dalen ontstonden. Vervolgens dook hij in zee. Het opspattende water vulde de dalen en liet alleen de hoogste toppen boven zeeniveau uitsteken. In de Golf van Tonkin rijzen begroeide rotsen het water uit zodat het een adembenemend landschap wordt met duizenden verschillende eilandjes (ruim 3000). De meeste eilandjes zijn overigens onbewoond. Het grillig gevormde Karstgebergte kan het beste worden verkend via een onvergetelijke boottocht. Hier en daar kan er worden aangemeerd om de grotten te bewonderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Halong Bay in 1994 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst.

24 oktober 2008: In de ochtend meert de boot weer aan. We worden opgehaald en terug gebracht naar Hanoi. In de avond worden we naar het station van Hanoi gebracht voor de treinreis naar Lao Cai.

25 oktober 2008: Aangekomen in Lao Cai worden we opgehaald door chauffeur en gids. Ontbijten doen wPhong Haie in een lokaal restaurant in Sapa waar kinderen worden opgeleid voor de catering. Na het ontbijt zullen we een bezoek brengen aan Phong Hai markt (alleen op dinsdag, zaterdag en zondag). Op deze markt komen allerlei verschillende kleurrijke bevolkingsgroepen, zoals de Flower Hmong, Phu La en Dao Tuyen. Na de lunch zullen we het dorp Ha Nhi bezoeken waar we ook een lokaal huis kunnen bezichtigen. Na dit bezoek gaan we naar Sapa.

Lao Cai is gelegen in Noord-Vietnam aan de grens met China. In Lao Cai stopt de trein en deze plaats wordt dan ook wel gezien als toegangspoort naar het schitterende noorden van Vietnam. Het is een regio met bosrijke gebieden, een diversiteit aan bevolkingsgroepen en prachtige met rijst bedekte terrassen. Het wordt wel gezien als een van de mooiste natuurgebieden van Vietnam.

 

26 oktober 2008: Vandaag staat een bezoek aan het dorp la Chai gepland waar de de Zwarte H'mong minderheid woont. Daarna gaan we naar het dorp Tavan waar de Giay minderheid woont. Na de lunch lopen we verder naar Giang Ta Chai waar de Rode Dao minderheid woont. Nabij is een waterval waar we kunnen rusten en een beetje opfrissen waarna we nog een stukje bergopwaarts lopen waar de auto op ons wacht.

27 oktober 2008: Overdag is er geen programma. ’s Avonds vertrekt de trein weer terug richting Hanoi.

28 oktober 2008: ’s ochtends arriveren we weer in Hanoi en worden we naar de luchthaven van Hanoi gebracht om daarna het vliegtuig te nemen naar Hué.

Hué ligt op circa 650 kilometer van Hanoi in het noorden en nog eens 1000 kilometer van Ho Chi Minh Stad in het zuiden. Hué ligt aan de voet van de Truong Son Gebergte, in het smalste gedeelte van Vietnam.
Hué is een sfeervolle middelgrote stad met een rijkelijk verleden. De 3e-eeuwse keizerstad staat vol met mooie paleizen en pagodes. Net zoals in Beijing is er een verboden stad; ‘forbidden purple city’ genaamd. De tempels en keizerlijke verblijven zijn restanten van het vroegere hofleven. De Son Huong, de Parfumrivier of Rivier van de Geuren deelt de stad in tweeën. In het noordelijke gedeelte ligt de keizerlijke citadel van Hué en in het zuidelijke gedeelte zijn het handelsdistrict en de oude Franse wijk te vinden. Verder naar het zuiden liggen de graftombes van de Nguyen-keizers. Deze indrukwekkende graftombes liggen zowel in Hué als in de omgeving en zijn het beste te bereiken met tocht over de Parfumrivier.

29 oktober 2008: Vandaag staat een boottocht over de Parfum rivier op het programma. Onderweg zullen we o.a. de meest bekende religieuze pagode van Hué, de Thien Mu Pagode en de levendige Dong Ba markt bezoeken. Deze markt biedt een grote diversiteit aan lokale producten en delicatessen. Ook zal onderweg worden aangelegd bij de graftombe Tu Doc.

De vorsten van de Nguyen-dynastie liggen niet begraven in hun geboortedorp, maar ze lieten grote keizerlijke graftombes bouwen, waarin zij begraven werden. Deze tombes, die soms meer lijken op een paleis in plaats van een graftombe liggen verspreid op de heuvels aan de oevers van de Parfumrivier. Drie jaar lang is door zo’n 3000 arbeiders hieraan gewerkt om dit miniatuur paleis af te krijgen. De monumenten in de keizerlijke stad staan sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

30 oktober 2008: Vandaag brengt de gids en chauffeur ons via een schilderachtige route naar Hoi An. Deze route wordt wel gezien als een van de meest mooie routes van Vietnam. Onderweg wordt gestopt bij Marble Mountains.

Hoi An, gelegen op circa wijf kilometer van de kust, is oorspronkelijk een bloeiende zeehaven geweest van het Champa koninkrijk, waar oosterse en westerse culturen samen kwamen. Nu is het een bijzonder sfeervol plaatsje, met een rust uitstralend karakter. Hoi An is een klein vissersdorpje dat ’s avonds prachtig verlicht is met allerlei gekleurde lampionnen. Het centrum met mooie houten koopmanshuizen is volledig gerestaureerd. Het is net een openluchtmuseum, dat oude historie biedt vol met Vietnamese en koloniale architectuur. Naast de prachtige gebouwen, bruggetjes en tempels heeft Hoi An verschillende levendige markten en een drukke kade aan de rivier. Het uitzicht vanaf de kade is schilderachtig. De fijne zandstranden met exotische palmen liggen op circa vijf kilometer te n oosten van Hoi An. Hier kunnen we genieten van het hemelse blauwgroene water, een fijn zandstrand en luie ligstoelen. Alles i aanwezig om het verblijf in Vietnam zo optimaal mogelijk te maken.  Terwijl we ontspannen aan het strand liggen zijn de naaimachines van Hoi An in volle gang. Hoi An wordt ook wel de kleermakersstad van Vietnam genoemd. Op de markten en in de verschillende winkels staan Vietnamezen klaar om allerlei lappen stoffen om te toveren tot op maat gemaakte kleding. De oude straatjes, bruggetjes, leuke restaurantjes, verschillende markten en het heerlijke strand maken Hoi An tot een sfeervol stadje, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

31 oktober 2008: ’s morgens brengen we een bezoek aan My Son. Dit is een prachtig tempelcomplex en was tijdens de dynastie van de Champa een keizerlijke stad. Het is een Hindoestaanse heiligdom en bestaat uit meer dan 79 religieuze gebouwen. Het belangrijkste gebouw is de toren die bebouwd is als woonplaats voor de goden, met name Shiva. Het tempelcomplex is in 1999 geplaatst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hierna keren we terug naar Hoi An en maken een tour langs het historische stadscentrum van Hoi An. We zien prachtige houten koopmanshuizen en de Japanse brug. Ook zullen de we een bezoek brengen aan de centrale markt.

1 november 2008 : Vandaag is er geen programma

2 november 2008 : ’s morgens vroeg gaan we naar Danang en nemen we het vliegtuig naar Ho Chi Minh Stad.

Ho Chi Minh Stad, dat circa 80 kilometer landinwaarts ligt, is gelegen aan de oever van de rivier de Saigon. Ho Chi Minh Stad, oftewel het vroegere Saigon, ligt in het rijkere kosmopolitische zuiden en is zich aan het ontwikkelen tot een belangrijke metropool in Azië.Het is een bruisende handelsstad die voortdurend in beweging is en tevens het zakelijk hart van Vietnam. Het is een indrukwekkende gewaarwording om de enorme bedrijvigheid te zien en te voelen in combinatie met de herinneringen aan het recente verleden. Dit maakt het tot een zeer interessante stad. Overal schieten er hoge gebouwen als paddenstoelen uit de grond. Nieuwe restaurants worden opgezet en de elektronica wereld heeft Ho Chi Minh Stad helemaal gevonden. Een groot contrast met het leven dat zich op straat afspeelt. Mensen op piepkleine krukjes en rafeltjes eten het pho (noedelsoep) en cyclobestuurders wachten op hun klanten. In deze stad is ook het oorlogsmuseum te vinden dat Vietnam en de wereld herinnert aan het recente oorlogsverleden en het onnoemelijke leed. Dit wordt op een werkelijk indringende manier zichtbaar gemaakt door vooral de ingrijpende foto’s. Het verkeer is een heksenketel, vooral rond de spits. Een verkeersopstopping van fietsers, brommers en cyclo’s krioelen door elkaar. Auto’s zie je nog weinig, maar zijn wel in opkomst. Het is een bijzondere belevenis om in deze chaos en hectiek te storten.

’s Middags maken we een stadstour. De tour zal langs o.a. de grootste kathedraal van Ho Chi Minh Stad, de Nha To Duc Ba, die ook wel de Notre Dame wordt genoemd gaan. Ook het oude postkantoor van Saigon in prachtige koloniale stijl, de Thien Hau Pagode en het indrukwekkende oorlogsmuseum liggen in de route. Verder nemen we een kijkje in de Chinese wijk Cho Lon, dit is het bruisende handelscentrum van Ho Chi Minh Stad. De bevolking bestaat voornamelijk uit Vietnamezen die afkomstig zijn uit China (Hoa) die met hun kleine familiebedrijfjes de kost verdienen.

3 november 2008 : Vandaag gaan we richting de Cambodjaanse grens naar Tay Ninh. Hier is de Cao Dai religie opgericht, dit geloof is een mengeling van boeddhisme, taoïsme, confucianisme en christendom, met elementen uit de islam en het animisme. In de  surrealistische Cai Dai tempel kunnen we een kleurrijke mis van dit geloof met het alles ziende oog op de achtergrond bijwonen.
Daarna zullen we de Cu Chi tunnels bezoeken. Deze ondergrondse gangenstelsels waren voor de Viet Minh een strijdplaats tegen de fransen, later waren ze een schuilplaats voor de Viet Cong. Aan het eind van de dag gaan we weer terug naar Ho Chi Minh Stad.

 

4 november 2008 : Vandaag verlaten we Ho Chi Minh stad en zetten koers richting de meest vruchtbare streek van Vietnam, de Mekong Delta.

De Mekong Delta, die in het Vietnamees ook wel Cuu Long wordt genoemd, is een zeer vruchtbaar gebied. Het is een gevarieerd waterrijk landschap met overal uitgestrekte rijstvelden, kokosnoot- en bananenplantages. Waar het voornamelijk om draait in deze delta zijn de drukbevaren waterwegen. Meer dan honderden longtail boten en kleinere vervoersmiddelen zoals de sampans zorgen voor welvaart en transport in de Mekong Delta.


Het eerste gedeelte tot aan Cai Be gaat over land. Vanaf de La Residence de Phu An pier gaan we aan boord van de Cai Be Princess boot. We zullen de reis beginnen met een bezoek aan een aantal lokale huisfabrieken. Hier maken ze bijvoorbeeld rijst, rijstpopcorn of suikergoed. Daarna wordt de reis voortgezet naar de drijvende markt van Cai Be. Lokale bewoners komen hier tezamen om hier waren zoals groente en fruit met elkaar te verhandelen. Vervolgens gaat het weer aan boord van de Cai Be Princess en gaan we kennismaken met de vele waterwegen die de Mekong Delta kent en varen we naar het Hong Hoa Diep eilandje. Het eilandje is erg groen en de bevolking heeft nog een landelijke levensstijl. Hierna varen we nog ongeveer anderhalf uur door het specifieke landschap en zien we het traditionele leven langs de oever van deze delta. Nadat de kruising met de grote Co Chien rivier is gepasseerd komen we aan bij Vinh Long pier. Vanaf hier worden we over land naar de accommodatie gebracht in het stadje Can Tho gebracht.

Can Tho is een belangrijke handelsstad en rivierhaven in deze Mekong Delta. In deze spil van de Mekong Delta heerst een bedrijvige en vriendelijke sfeer. Aan de zijkant van de Can Tho zien we allerlei kleine zi9jkanalen die overbrugd worden door krakkemikkige bamboebruggetjes en die alleen berekend zijn op kleine Vietnamezen. We zien de grootste groentemarkt op de levendige markt van Can Tho. Toch vindt de handel hier vaak  plaats op het water. Op de drijvende markt van bijvoorbeeld Cai Rang verhandelen de mensen uit de omgeving hun gewassen.

5 november 2008 : Na het ontbijt gaan we aan boord en varen ongeveer 2½ uur door smalle waterweggetjes van de Mekong Delta naar de drijvende markt Cai Rang. Het is een waar spektakel om de lokale bevolking in hun sampangs of andere boten een grote verscheidenheid aan fruit, vis en groenten te zien te verhandelen. De reis door de Mekong Delta wordt voortgezet. Aangelegd zal worden om verschillende fruitsoorten te proeven, welke hier gekweekt worden. Ook bezoeken we het Binh Thuy en een lokale markt. Aangekomen in het dorpje brengen we een bezoek aan de Xu Lady en de Thoia Tgoc Hau Tempel. In Chau Doc overnachten we vandaag.

 

6 november 2008 : ’s Morgens vertrekt de speedboot vanaf Chau Doc naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Deze tocht zo’n 4-5 uur. Bij aankomst in Phnom Penh worden we naar de accommodatie gebracht.

7 november 2008 : Na het ontbijt gaan we op weg om de meest interessante bezienswaardigheden van Phnom Pehn te bezoeken.  Allereerst bezoeken we het Tuol Sleng Museum. In de periode van het regime van Pol Pot met zijn Rode Kmer werd de Tuol Sleng school overgenomen en omgevormd naar de gevangenis S21. Hier zijn ontzettend veel Cambodjaanse mensen gemarteld en vermoord. Dit betrof vooral intellectuelen.  Diegene die de martelingen overleefden werden vaak alsnog geëxecuteerd en begraven ineen van de massagraven, de zogenoemde Killing Fields. In het Tuol Sleng museum wordt deze periode op werkelijk indringende manier door beelden duidelijk gemaakt. Daarna bezoeken we ook nog Choeng Ek, één van de Killing Fields.
’s Middags brengen we ook nog een bezoek aan het Nationale Museum en de schitterende zilverpagode met zijn meer dan 5300 zilveren tegels van meer dan 1 kilogram zwaar. Ook bezichtigen we het gedeeltelijk voor het publiek opengestelde Koninklijk paleis. Hier woont de huidige koning nog steeds en aan de vlag is te zien of dat hij thuis is.

8 november 2008 : Vandaag gaan we met een binnenlandse vlucht naar Siem Reap.

Angkor is de naam van de oude hoofdstad van het machtige Khmer rijk. De koningen leefden hier van de 9de tot de 15de eeuw en bouwden dit immense rijk. In de 15de eeuw verliet de Khmer bevolking de stad en vestigden zich in Phnom Penh. Angkor is overwoekerd door het oerwoud en is eeuwenlang vergeten, het was meer een soort mythe.In het begin van 1900 zijn de verbazingwekkende ruines herontdekt en zijn het de meest indrukwekkende overblijfselen van de oude rijken van heel Zuidoost-Azië. De wonderbaarlijke en mysterieuze tempels liggen op een oppervlakte van meer dan 400 km2. Verschillende Khmer vorsten hebben in een tijdsbestek van 600 jaar de tempels gebouwd. Naast de schitterende architectuur weerspiegelen de tempels indrukwekkende wanddecoraties zoals de Apsaras (hemelse danseressen), die interessante verhalen met zich meebrengen. Van de ongeveer 100 verschillende kleine en grote monumenten is Angkor Wat de beroemdste. Het reusachtige Angkor Wat behoort tot een van de imposantste en grootste monumenten ter wereld. De oppervlakte bestrijkt 1,3 bij 1,5 kilometer. Andere tempels die zeker de moeite waard zijn o.a. de mysterieuze Bayon; een tempel met gebeeldhouwde mensgrote gezichten, de door het oerwoud overwoekerde Ta Pnomn tempel of de Banteay Srei. De laatste is één van de mooiste voorbeelden va de klassieke Khmer architectuur. Omdat er in Angkor geen nieuwe gebouwen mogen komen die niets met Angkor te maken hebben, liggen de hotels en restaurants rond of in het plaatsje Siem Reap. Siem Reap is een rustig sfeervol plaatsje en is de perfecte uitvalbasis voor Angkor.

9 november 2008 : Op het programma staat vandaag een bezoek aan de mysterieuze tempels van Angkor. ’s Werelds grootste religieuze tempel Angkor Watt is in de 12de eeuw gebouwd door Suryvarman II. Deze tempel is nagebouwd aan de hand van de bergtempel die de berg Merou symboliseert; het huis van de goden. Daarna brengen we een bezoek aan de laatste hoofdstad van het Kmer rijk onder leiding van Jayaverman VII, Angkor Thom. We komen aan via de South Gate, een indrukwekkende stenen poort gegraveerd met olifanten en 4 gigantische gezichten. Midden in Angkor Thom ligt de Bayon tempel. Deze tempel heeft 54 torens die de toenmalige 54 provincies representeren. Iedere toren heeft vier grote gezichten. Het tempelcomplex is opgenomen sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

10 november 2008 : Na het ontbijt vertrekken we rond 9 uur voor een fietstocht naar Kampong Phluck. Van te voren gaan we per auto naar de 8e en 9e  eeuwse Rolous groep waar we de tempels Bakong, Preah Ko en Lolei gaan bezichtigen.  Daarna gaan we per auto naar Angkrong en stappen dan op de fiets naar Kampong Phluck. De tocht loopt door plattelandsdorpjes e.d. Aangekomen in Kampong Phluck gaan we met de lokale boot naar Kampong Klaing. We varen een stuk over het Tonlé Sapmeer. Onderweg bezoeken we een aantal drijvende dorpjes en kunnen we ook de traditionele visserij zien. Na aankomst in Kampong Klaing gebruiken we de lunch bij een lokale familie die in een huis op palen woont. Na de lunch gaan we per fiets verder na het 12.5 kilometer verderop gelegen Dam Dek over een goede weg met aan beide kanten rijstvelden en dorpjes. Vanuit Dam Dek gaan we met de auto terug naar Siem Reap.

11 november 2008 : Vandaag worden we bij ons hotel opgehaald en naar de luchthaven van Siem Reap gebracht. Vanuit hier vliegen we met Malaysia Airlines in de Economy Class via Singapore terug naar Nederland. Het  einde van een onvergetelijke reis.

12 november 2008 : Aankomst in Amsterdam